+36 30 273 2448 info@magyarangyal.hu

A páratartalom  a levegőben lévő vízgőz mennyisége. A legjobban a hőmérséklethez viszonyítva érdemes megfontolni. A hőmérséklet emelkedésével vagy csökkenésével a levegő vízmegtartó képessége változik. Az ideális páratartalom 45%-55% között van.

Tegyük fel, hogy a páratartalom folyamatosan magasabb az ajánlott szintnél. Ebben az esetben a felesleges nedvesség elősegítheti a penészgombák növekedését, ami különféle problémákhoz vezethet, az egészségügyi problémáktól a szerkezeti károsodásokig az otthonában. Az alacsony, egészségtelen páratartalom viszketést és kiszáradást okozhat. 

Függetlenül attól, hogy milyen éghajlaton él, a levegő relatív páratartalma befolyásolhatja otthona kényelmét, valamint a fűtő- és légkondicionáló egységek megfelelő működését. 

Az egyszerű megoldások segíthetnek az ideális beltéri páratartalom szabályozásában otthonában. A páratartalom kezelésének prioritást kell élveznie minden háztulajdonos számára, különösen akkor, ha fűtési és hűtési preferenciáit személyes otthoni igényeihez igazítja.

1. fejezet

Mi a legjobb páratartalom az otthonában [hogyan tartja fenn a szintet egész évben]

Gondolhattad már: „Mi az ideális páratartalom a házamban a nyári vagy téli hónapokban?”

A nyári hónapokban az átlagos páratartalomnak 30-45 százalék között kell lennie  (az 50%-os jelzés alatt). Télen 40%-nál alacsonyabb relatív páratartalomra lehet szükség , hogy elkerülje a páralecsapódást az ablakokon. A megfelelő tartományok betartásával a problémák megelőzhetők.  

Más szóval, a megfelelő páratartalom segít abban, hogy otthona nyáron hűvös, télen pedig meleg legyen.

Ha a szintet nem tartják be megfelelően, otthonában nemcsak nagyon kényelmetlenül érzi magát az élet, hanem Ön és családja is fogékony lehet a légúti rendellenességekre vagy kémiai reakciókra.

Ezen túlmenően a nem megfelelő páratartalom is károsíthatja otthonát belül és kívül egyaránt.

A nem kívánt nedvesség eltávolítása otthonában az egyik legfontosabb funkciója az otthoni légkondicionáló  rendszernek. Előfordulhat azonban, hogy a légkondicionáló rendszere nem elegendő ahhoz, hogy eltávolítsa az otthonába kerülő felesleges nedvességet.

Az ideális hőmérséklet otthonában a családja preferenciáitól függ, és az ajánlott páratartalom fenntartása az év különböző időszakaiban biztosítja az Ön kényelmét és biztonságát. 

Az ASHRAE 45-55%-os páratartalmat javasol az egészségügyi hatások és betegségek kezelésére.

Kényelmes : 30% – 60%

Ajánlott : 45% – 55%

Magas : 55% – 80%  

2. fejezet

Hogyan kezeljük az otthoni páratartalom szintjét az évszakokon keresztül

Ideális páratartalom

Akár túl sok, akár túl kevés a páratartalom, az egészségét és az otthonát is érinti. Az egyensúly a kulcs.

Tippek a kényelmes nyárhoz:

 • Hagyja abba a párásítók használatát
 • Használjon légkondicionálót a nedvesség eltávolítására a beltérben
 • Használjon elszívó ventilátorokat

Tippek a kényelmes télhez:

 • Használjon hordozható helyiség párásítót
 • Adjunk hozzá szobanövényeket
 • Adjon hozzá egy egész ház párásítót

3. fejezet 

Beltéri levegő minősége: klíma ( HVAC ) páratartalommal kapcsolatos problémák és megoldások

Amikor otthonunk hűtésére vagy fűtésére gondolunk, általában a hőmérséklet beállítására gondolunk. Ritkán gondolunk a relatív páratartalomra, amely szerepet játszik a hőmérséklet és a páratartalom szabályozásában .

A klíma ( HVAC ) berendezést úgy tervezték, hogy kezelje a páratartalommal kapcsolatos problémákat, valamint az alacsony vagy magas páratartalommal kapcsolatos problémákat.

Nézzük meg a páratartalom hatását a klíma ( HVAC ) teljesítményre…

Páratartalom és központi légkondicionáló rendszerek

Ha a légkondicionáló rendszere hatékonyan működik, akkor megfelelő mennyiségű hőt és nedvességet távolít el lakóhelyéről, így a kívánt kényelmes környezetet eredményez.

Ha nem, akkor a hőmérséklet-beállítástól függetlenül nehéz lesz elérni a kívánt komfortszintet.

Ha magas a páratartalom, akkor logikus, hogy a légkondicionáló rendszereknek keményebben kell dolgozniuk, hogy a lakás hűvös legyen. Ha egy régebbi, nem hatékony vagy nem megfelelő méretű rendszerrel van dolgod, előfordulhat, hogy nem fogja tudni kezelni a feladatot. Előfordulhat, hogy otthona melegebb lesz, mint amilyen, mert a levegő extra nedvességet tartalmaz, amelyet nem távolítanak el megfelelően.

Sőt, a rendszer tovább és keményebben fog működni anélkül, hogy a kívánt eredményt nyújtaná. Ez növeli az egység kopását, és magasabb közüzemi számlákat eredményezhet.

Fontos tudni, hogy egy nagyobb kapacitású légkondicionáló rendszer nem feltétlenül hozza létre azt a hűsítő hatást, amelyet otthonában szeretne. Rendszerét szakembernek kell megfelelően méreteznie az Ön egyedi otthonához.   

Ha a központi légkondicionáló rendszert használja, de nem éri el a kívánt eredményt, akkor nyugodtan feltételezheti, hogy a levegőben lévő felesleges nedvesség az egyik probléma.

Néhány nyilvánvaló jel, amelyet ebben az esetben tapasztalni fog, a következők:

 1. A levegőt otthonában nedvesnek érzi
 2. Nedves vagy dohos szag van otthona egyes részein
 3. Az ablakai ködösek

Ezek a tényezők azt sugallhatják, hogy túl sok a páratartalom, ezért lépéseket kell tennie a páratartalom beállítására. 

Párátlanítási stratégiák 

Jó ötlet készíteni egy tervet a páratartalom kezelésére, még a forró, párás nyári hónapok kezdete előtt. Az otthoni páratartalom kezelésének leghatékonyabb és legmegbízhatóbb módja, ha egy szakemberrel közvetlenül a HVAC-rendszerére  szerelnek fel páramentesítőt. 

A párátlanító együttműködik a légkondicionáló rendszerrel, hogy kiszívja a felesleges vizet a levegőből, mielőtt az az otthoni légcsatornákon keresztül távozna. Egy hozzáértő  HVAC szakember  ajánlhat kompatibilis párátlanítót az Ön HVAC rendszeréhez. Vagy ha új rendszert telepít, érdemes egy páramentesítőt egyidejűleg hozzáadni.

Ezzel az opcióval egyszerre tudja szabályozni a hőmérsékletet és a páratartalmat otthonában.

Alternatív megoldásként vásárolhat önálló párátlanítót, és a páratartalom kézi páratartalom-jelzővel szabályozható. Ehhez folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a páratartalom szintjét, és amikor szüksége van rá, működtesse a készüléket.

Ha a nedvességszintet a nyári hónapokban szabályozzák, a légkondicionáló rendszerek hatékonyabban működhetnek. Az előnyök a nagyobb kényelem és a nagyobb energiahatékonyság. A magas páratartalom kellemetlen hatásai is csökkennek. 

Páratartalom és fűtési rendszerek

Télen az alacsony páratartalom lesz az elsődleges probléma sok otthonban, mivel a hideg levegő nem képes annyi nedvességet megtartani, mint a meleg levegő.

Ha a kemencéje hónapokig aktív, a páratartalom ellentétes hatást fejt ki, mint a nyári melegben. A páratartalom drámai csökkenése hűvösebbé teheti nappaliját, mint a termosztát leolvasása.

Az otthoni problémák közé tartozhat a száraz bőr, a száraz orrjáratok, az irritált szem és az orrmelléküregek súlyosbodása – akár a bútorok és a padló károsodása is. Előfordulhat, hogy a kemencéje vagy hőszivattyúja nagy mennyiségű energiát használ fel működéséhez, és mégsem biztosítja a szükséges meleget a hidegebb hónapokban.

Párásítási stratégiák 

Télen vagy hideg éghajlaton a levegő páratartalmának hiánya olyan problémává válik, amely kényelmetlenséget okozhat a lakóterekben.

A meleg időjárással ellentétes megközelítést szeretne alkalmazni, ha megfelelő mennyiségű nedvességet ad a levegőbe egy párásítóval . 

A párátlanítóhoz hasonlóan ez a készülék közvetlenül a rendszerére telepíthető a HVAC teljesítményének javítása érdekében. Nedvességet ad a levegőhöz, mielőtt az átjutna az otthoni csatornákon.

Az eredmény egy melegebb, kényelmesebb otthon, és valószínűleg csökken az energiaszámlája.

Önálló párásító is vásárolható, hogy párásítást biztosítson otthonában. A készülék méretétől és otthona méretétől függően előfordulhat, hogy több egységre lesz szüksége a ház különböző helyiségeiben, hogy jól érezze magát. 

Az otthoni páratartalommal kapcsolatos problémák megoldásához további berendezésekre lehet szükség, például az egész otthon szellőzőrendszerére  vagy párásító rendszerre. Ezeket a rendszereket úgy tervezték, hogy növeljék otthona kényelmét és csökkentsék a páratartalommal összefüggő egészségügyi problémák kockázatát. 

Manapság számos párásító található a piacon. 

Csomagoljuk ki azokat a párásítókat , amelyeket otthonában is használhat…

4. fejezet

Az otthonában használható párásítók típusai 

A párásító terápia nedvességet ad a levegőhöz, hogy megakadályozza a kiszáradást. A párásító típusa az Ön preferenciáitól, költségvetésétől és az otthonának vagy a nedvesség hozzáadására szolgáló terület méretétől függ.

1. Párásítók (gőzpárologtatók) 

A meleg párás párásítók felforralják a vizet, hogy gőzt képezzenek. Ezt azután a szoba légkörébe permetezzük, hogy növeljük a levegő nedvességtartalmát.

Nagy segítséget jelentenek, ha orrdugulástól és torokirritációtól szenved. A meleg köd párásítók a gyógyszereknél is hasznosak lehetnek.

2. Cool Mist párásítók

A Cool köd párásítók három típusban kaphatók – párologtató, ultrahangos és járókerekes párásítók:

 • Párologtató  – Az elpárologtató párásítóban a ventilátor meleg levegőt szív be a helyiségből, és ezzel párologtatja el a kanócban lévő vizet. A levegő nedvesebbé válik, ahogy a víz természetesen elpárolog és elszáll.
 • Ultrahangos  – A ventilátor helyett az ultrahangos párásító nagyfrekvenciás ultrahangos rezgéseket használ a víz elpárologtatására, ami jelentősen csendesebbé teszi.
 • Járókerék  – Egy forgó tárcsát használ, hogy a vizet a diffúzor felé sodorja, így hideg köd keletkezik.

A párásító kiválasztásakor  a vezető választás a hidegködös párásító és a melegködös párásító között van. A Cool mist párásító előnyei általában felülmúlják a meleg köd előnyeit, és a hideg ködös változatok jellemzően népszerűbbek.  

3. Teljes otthoni párásítók 

Az egész ház párásítói be vannak építve a klíma ( HVAC ) rendszerébe, és úgy tervezték, hogy nedvességet adjon az egész otthonában.

Míg a boltokban vagy az interneten sokféle párásító kapható, amelyek önálló egységként is beállíthatók, az egész évben száraz éghajlathoz szokott emberek gyakran beépített párásítóval szerelik fel szellőző- és légcsatorna rendszerüket. Ez általában egy bemeneti vagy kiáramlási ponthoz kapcsolódik valahol a csőrendszeren (általában professzionális telepítést igényel). 

4. Teljes otthoni párátlanítók

Az ellenkező oldalon a párátlanító hasznos lesz a nyári hónapokban. (Kevesebb allergia, kevesebb penész, kevesebb ablakpárás, kevesebb szag stb.)

Általános egészségügyi előnyök a levegő tökéletesítéséhez…

1. Kitisztítja az orrmelléküregeket, ami javítja a légzést. 

2. Csökkenti a fertőzések kockázatát. A vírusok és baktériumok nem élnek nedves levegőben. Tanulmányok kimutatták  , hogy a növekvő páratartalom jelentősen csökkenti a levegőben terjedő vírusok influenzafertőzést okozó képességét.

3. Növeli a fertőzésekből származó gyógyulási időt. A párásítók nedvesen tartják az orrjáratait.

4. Lágyabban ragyogó bőr. A párásítók segítenek nedvesen tartani a bőrt, hogy megakadályozzák a száraz és fakó bőrt.

5. Horkolás enyhítése. Amikor a nedves levegő megnedvesíti a légzőrendszert, a horkolás mennyisége csökkenhet, és idővel alábbhagyhat az orrjáratok ellazulása és a levegőben lévő irritáló részecskék, például a por természetes csökkenése miatt.

6. Javítja az alvást. Amellett, hogy enyhíti a horkolást, a hálószobában lévő páratartalom segít a torok kiszáradásában.

7. Segít enyhíteni a torokfájást.

Háztartási készülékek az ideális páratartalomért 

Ahogy a hő áthalad a klíma (HVAC)-on, száraz levegőt bocsát ki, hogy felmelegítse otthonát. Ez a száraz levegő problémákat is okozhat a háztartásában. A párásító használata javítja, megelőzi vagy megszünteti a következőket:

1. Áramütés. A párásító egy kicsit kevésbé szárazzá teheti a levegőt, és ennek következtében csökken az otthoni ütések kockázata.

2.  Repedt fa bútorok. Idővel a száraz levegő meghajlíthatja a bútorokat.

3.  Ha otthonában van párásító, az megóvja festményeit, fényképeit, sőt bélyeggyűjteményét is a ridegségtől, elszíneződéstől, hámlástól stb.

Következtetés

Ha otthonában van egy klíma ( HVAC ) szerelő, aki megvitatja a lehetőségeket, ajánlatos megkérdezni a páratartalom-szabályozó termékekről.

Egy hatékony légkondicionáló rendszer segít eltávolítani otthonában a nem kívánt nedvességet. Ehhez azonban a berendezést és a légcsatornát megfelelően méretezni és telepíteni kell.

A megfelelő méretű rendszerek elegendő kapacitással, elég hosszú üzemidővel és elegendő légáramlással rendelkeznek ahhoz, hogy kivonják otthonából a felesleges páratartalmat. Egyedi tervezésű és telepített klíma ( HVAC ) rendszerrel otthonában kényelmesebbé válik. Ezzel is pénzt takaríthat meg a folyamat során.

Ha további kérdésed lenne fordulj hozzánk és segítünk kiválasztani a tökéletes klímát számodra

?+36 30 273 2448

?info@magyarangyal

Cikkek amik érdekelhetnek:

Miért most van itt az idő a levegős hőszivattyúba való befektetéshez?

Minden, amit tudni akarsz a H tarifa kapcsán!

Megéri télen klímával fűteni?

Okos Klíma vásárlás az Alexa Otthonnál