+36 30 273 2448 info@magyarangyal.hu

A hőszivattyúk a hőforrás szerint három fő csoportra oszthatók: levegő-levegő, levegő-víz és víz-víz hőszivattyúk. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei, de a két leggyakrabban használt hőszivattyú a levegő-levegő és a levegő-víz hőszivattyú. A levegő-víz hőszivattyúk nagyszerű tulajdonsága az egyszerűségük: gyorsan és könnyen telepíthetők hűtés-fűtés és melegvíz-előállítás céljából, beruházási költségük új építés esetén alacsonyabb, mint a gázfűtésé, és hűtést is biztosítanak.

A levegő-víz hőszivattyú elnevezés

a hőforrás (levegő) és a hőleadó közeg (víz) szavak kombinációjából származik. Egyszerűen fogalmazva úgy működik, mint egy hűtőszekrény vagy levegő-levegő hőszivattyú, vagy egyszerűbben fogalmazva egy légkondicionáló.

A levegő víz hőszivattyúk alapvetően abban különböznek a normál klímaberendezéstől, hogy a beltéri egység nem közvetlenül a levegőt melegíti, hanem egy hőcserélőn keresztül a közeget – a vizet – melegíti vagy hűti. A levegő-víz hőszivattyú előnye a levegő-levegő hőszivattyúval szemben az, hogy a levegő-víz hőszivattyú esetében csak egy beltéri egységre van szükség. A meleg vagy hideg vizet a fűtési hálózaton keresztül juttatják el a felhasználási helyre a hőleadókhoz. A hőleadó lehet padló-, fal-, mennyezetfűtés-hűtés, radiátor vagy ventilátorhűtés stb. és a levegő-víz hőszivattyúk használati melegvíz előállítására is használhatók.

A levegő-víz hőszivattyúk az energiájuk nagy részét a levegőből nyerik ki

A levegő víz hőszivattyúk az energiájuk nagy részét a levegőből nyerik ki,

Ezért gyakran felmerül a kérdés, hogyan lehet energiát nyerni a hideg levegőből, amely télen akár -20-25 fokos is lehet. Az egyszerű válasz erre az abszolút nulla fok (0 Kelvin), ami a -273 C-fokhoz képest 253 C-fokkal melegebb -20 C-fokot nagyon forrónak tűnik. A levegőnek tehát nagyon magas a hőtartalma, és ezt az energiát nyeri ki a hőszivattyú. Fűtési üzemmódban a hőszivattyú mindig hidegebbre állítja a külső hőmérsékletet, mint a kültéri hőmérséklet. A kültéri egység hőcserélője ekkor a hőszivattyú ventilátorán keresztül a melegebb levegőt szívja be, és annak hőtartalmát veszi fel.

Nem akarok most belemenni a részletekbe, de a lényeg az, hogy a hőszivattyú kompresszora forog, leadja a hőt a hűtőkörbe, átpumpálja a hőt a melegebb pontból a hidegebb pontba, ami mindig sokkal hatékonyabb, mint bármilyen elektromos fűtés, mert a kompresszor fenntartja a hőáramlást. Minden más elektromos fűtőberendezés csak a felvett energia maximumát tudja leadni, tehát 1 kW villamos energia maximum 1 kW fűtési energiát tud előállítani – ez minden elektromos fűtőberendezésre igaz. Egy hőszivattyú 1 kW áramból akár 3-7-szeres energiát is képes leadni, természetesen a készülék minőségétől és a külső hőmérséklettől függően.

A levegő víz hőszivattyúk általában 2 féle megoldással készülnek

Az egyik a monoblokk rendszer. A monoblokk hőszivattyúk úgy vannak kialakítva, hogy a hőszivattyú kültéri és beltéri egységei egyetlen egységbe vannak beépítve, ez leegyszerűsíti a telepítést, mert nem igényel klímahőszivattyú-szerelőt, és egy vízvezeték-szerelő is csatlakoztathatja.

A levegő-víz hőszivattyú elnevezés a hőforrás (levegő) és a hőleadó közeg (víz) szavak kombinációjából származik.

Az egyetlen dolog, amivel tisztában kell lenni, hogy fagyás esetén a rendszert fagyállóval kell feltölteni. Ami sajnos néhány százalékkal csökkenti az egység hatékonyságát, de maga a monoblokk kivitelű hőszivattyú általában sokkal olcsóbb. Egy másik megoldás a split split levegő víz hőszivattyú. Ez a készülék két részből, egy kültéri és egy beltéri egységből áll. A kültéri és a beltéri egység között ebben az esetben a hűtőkör és a vezérlőrendszer kell elhelyezni. Az osztott hőszivattyúk esetében nincs szükség fagyálló folyadékra a rendszerben.

Az osztott levegő-víz hőszivattyú beltéri egysége lehet a használati melegvíz-tartályba integrált kialakítású, ami jelentős helytakarékosságot eredményez, és könnyebben telepíthető, kevesebb anyag- és munkaerőt igényel, valamint esztétikusabb, mint egy önálló rendszer.

A levegő-víz hőszivattyúk egyre elterjedtebbek és telepítési és üzemeltetési költségeik még a gázfűtésnél is magasabbak. Nem is beszélve a levegő-víz hőszivattyúk telepítésének számos előnyéről.

Ha további kérdésed lenne fordulj hozzánk és segítünk kiválasztani a tökéletes klímát számodra

?+36 30 273 2448

?info@magyarangyal

Cikkek amik érdekelhetnek:

Miért most van itt az idő a levegős hőszivattyúba való befektetéshez?

Minden, amit tudni akarsz a H tarifa kapcsán!

Megéri télen klímával fűteni?

Okos Klíma vásárlás az Alexa Otthonnál