+36 30 273 2448 info@magyarangyal.hu

Az emelkedő energiaköltségek, különösen a gáz esetében, ami azt jelenti, hogy sok lakástulajdonos alternatív lehetőségeket fontolgat otthoni szükségleteinek többségére. Egy másik szempont az otthonok zöldebbé tétele. 

Ahogy az emberek tudatában vannak annak, hogy az energiaszolgáltatásaik milyen károkat okoznak a környezetnek, jobb és zöldebb alternatívákat keresnek. A légkondicionálás az otthoni energiafogyasztás egyik fő területe, a hagyományos megoldások egyik alternatívája a hőszivattyú. Ide tartoznak a levegős hőszivattyúk és a talajhőszivattyúk egyaránt.

A megújuló fűtési és hűtési források iránti érdeklődés az otthonok körül megnövekedett a hőszivattyúk elterjedésében. Sajnos ezt az alkalmazást nehezítik a hőszivattyús mítoszok, így sokan haboznak beszerezni őket, és így kihagyják számos előnyüket. 

A hőszivattyúk széleskörű elterjedésének elősegítése érdekében elengedhetetlen, hogy megdöntsük a legtöbb hőszivattyús mítoszt, amelyeket sok gyanútlan leendő vásárló megalapozott igazságnak tekint.

hőszivattyús mítoszok

Ez a cikk megcáfol néhány tévhitet a hőszivattyúkkal kapcsolatban, és lehetővé teszi, hogy a megfelelő információk alapján megalapozott döntést hozzon arról, hogy megéri-e a hőszivattyút venni vagy sem.

A hőszivattyúk túl drágák.

Ez a mítosz a hőszivattyúk kezdeti előzetes költségein alapul. A hőszivattyú ára és telepítési költségei valóban költségesek más hagyományos fűtési rendszerekhez képest. Számos egyéb előny azonban biztosítja, hogy a végén több megtakarítást érjen el, és több pénzt kapjon.

Először is, ha a rendszer, amelyet cserél, olajjal, PB-gázzal, szilárd tüzelőanyaggal vagy elektromos árammal működik, garantált a hosszú távú megtakarítás, amely akár 5-7 évig is megtéríti költségeit. Másodszor, számos program segítséget nyújthat a szivattyúk vásárlásához vagy adókedvezményekhez.

A hőszivattyúk nem hatékonyak hideg éghajlaton.

Ez a mítosz a hőszivattyúk korai modelljein alapul, és azt sugallja, hogy a hőszivattyúk nem működnek hideg télen. Nem veszi figyelembe a legtöbb modern hőszivattyú működését. Míg az átlagos levegős hőszivattyú hatásfoka a hőmérséklet emelkedésével csökken, addig -5 Celsius-fokon továbbra is működik. Másrészt a földelt hőszivattyúk csöveit olyan mélyen vájják a földbe, hogy a fenti hideg nem befolyásolja őket, így még hidegebb időben is hatékony fűtést tudnak biztosítani. Végezetül, az ágazat további előrelépései a hidegklíma hőszivattyúk bevezetését jelentik , amelyek 200 %-os hatékonyságot képesek fenntartani akkor is, ha a hőmérséklet nulla Celsius fokra esik. Fűtést biztosítanak még -30 Celsius fokon is.

A hőszivattyúk zajosak.

Íme egy másik mítosz, amely régi modelleken és más fűtési formákon alapuló feltételezéseken alapul. A hőszivattyúk gyártásának technológiája drasztikusan fejlődött, és eltávolodott a terjedelmesebb és zajosabb hőszivattyú egységtől. A légcsatorna nélküli opciók szinte némák, és a tulajdonos nehezen tudja megállapítani, hogy az egység be van-e kapcsolva. Ezenkívül számos zajcsökkentő technológia, mint például a kipufogódobok és a szigetelt kompresszorok gondoskodnak arról, hogy még a központi egységek zaja is 60 decibel alatt maradjon.

Ha a zaj különösen fontos, ellenőrizze a besorolást, mivel vannak 55 decibel alatti mértékegységek. Az átlagos modern hőszivattyú nem lehet zajosabb, mint egy hűtőszekrény vagy egy ablakventilátor, ha megfelelően van felszerelve.

Hőszivattyú nem szerelhető fel régi épületekbe.

Ez egy alaptalan mítosz, amely csak elriasztja a régebbi épületek tulajdonosait az új technológia átvételétől. A hőszivattyúk az egyik legsokoldalúbb rendszer a piacon, és bármilyen ingatlanban elférnek. Legyen szó sokemeletes lakásokról, modern otthonokról vagy akár régi parasztházakról, hőszivattyúkat telepíthet.

Ha légcsatornás HVAC rendszere van, akkor a rendszert egyszerűen utólag felszereljük, hogy levegős hőszivattyút használjon. Ha egy régi otthonról van szó, ahol radiátoros fűtési rendszereket használnak, akkor a mini spliteket az otthon bizonyos területeinek hűtésére használják. Egy professzionális hőszivattyú-vállalkozó felméri házát, és segít kiválasztani az Önnek legmegfelelőbb hőszivattyú-beállítást.

A hőszivattyúk csak fűtésre szolgálnak.

Egy másik tévhit a hőszivattyúkkal kapcsolatban, hogy csak fűtésre használják. A zavart a régebbi modellek és talán a név okozhatja. Mindazonáltal mindegyik fűt és hűt, míg néhányan sokkal többre is képesek. A hőszivattyúk jelenleg egy irányváltó szeleppel rendelkeznek, amely megfordítja a hűtőfolyadék áramlását a rendszerben, ha ellenkező irányba mozog. A talajhőszivattyúk meleg vizet is biztosítanak, amelyet különféle otthoni tevékenységekhez használhat fel.

A hőszivattyúk csak padlófűtéssel működnek.

Ez egy másik mítosz, amely csak a hőszivattyúk működésének egy aspektusára összpontosít. Valójában a hőszivattyúk hatékonyabban működnek padlófűtéssel, mivel a hőszivattyúk a hagyományos kazánokhoz képest kevésbé fogyasztanak, ezért nagyobb felületre van szükségük ahhoz, hogy ugyanazt a hőmérsékletet érjék el, mint a hagyományos kazánok.

Radiátorokkal azonban továbbra is jól működhetnek. Szabványos radiátorok esetén gondoskodnia kell arról, hogy az otthon jól szigeteljen, hogy megakadályozza a hőveszteséget a hatékony és megfelelő fűtés érdekében. Általában nagyobb radiátorokat kell beszerelni, körülbelül két és félszer nagyobbat, mint a szabványosak, az optimális működés érdekében.

A hőszivattyúk sok helyet foglalnak el.

Míg a hőszivattyú több alkatrészből, valamint kültéri és beltéri részekből áll, ezek valamivel nagyobbak, mint a hagyományos fűtési rendszerek. Ezenkívül nem foglalnak helyet, és a beállítás nagy része nem látható. A kültéri alkatrész általában körülbelül 2 láb x 1 láb x 2,5 láb méretű. A levegős hőszivattyúk olyan elosztási felépítésűek, mint a hagyományos evőrendszerek, amelyek a külső fal mentén vagy a mennyezetben futnak, így nem láthatók, és nem foglalnak helyet.

A talajhőszivattyúk hőkollektorai el vannak temetve, így a felszín felett nincs hely. Még több helyet takaríthat meg, ha a körülmények lehetővé teszik a padlófűtési rendszer használatát, mivel az összes cső és szerelvény a padló alatt van elrejtve.

A hőszivattyúk gyakori karbantartást igényelnek.

Ez egy újabb alaptalan mítosz, és ennek az ellenkezője igaz. A hőszivattyúk nem igényelnek nagy karbantartást, különösen az általuk lecserélt rendszerekhez képest. A karbantartás nagy része a hőszivattyú tisztán tartása és a légáramlás ellenőrzése, amely nem akadályozott. A szakértők azt javasolják, hogy kétévente végeztesse el a rendszer szervizelését, különösen, ha földhőszivattyúról van szó. A rendszerek is tartósak, átlagosan körülbelül 20 évig, míg a kazán átlagos élettartama 15 év.

hőszivattyús mítoszok

A hőszivattyúknak folyamatosan bekapcsolva kell maradniuk.

A hőszivattyúk rossz hírnevet szereznek, ami nagyrészt a rosszul szigetelt házaknak köszönhető. Nem biztosítanak azonnali fűtést, hanem fokozatosan. Így, ha egy rosszul szigetelt házról van szó, akkor nem tartja sokáig a hőt, mivel a rendszer állandóan bekapcsolva kell maradnia.

Ugyanez igaz a kazánfűtéses helyiségre is, csak mivel sokkal gyorsabban fűti fel a helyiséget, rövid időre kikapcsolja, majd újra be kell kapcsolnia. Azonban továbbra is élvezheti hőszivattyúját, mint bármely másét, ha megfelelően szigeteli otthonát. Így, amikor a helyiség eléri az ideális hőmérsékletet, kikapcsolhatja.

A hőszivattyúk pénzkidobás.

Ez a tévhit két mítoszon alapuló következtetés; A hőszivattyúk drágák, és sokba kerül az üzemeltetés. Amint a cikkből kiderül, a hosszú távú energiaköltség-megtakarítások költséghatékonyabbá teszik a hőszivattyúkat. Ezenkívül az egység fűt, hűt, táplálja a vízmelegítőt, tisztítja a levegőt és párásítóként működik. Kiválóan alkalmas arra is, hogy otthonát zöldellje.

A hőszivattyúk nem használnak égést, így nem bocsátanak ki füstöt vagy mérgező gázokat. Ezenkívül csak hőt adnak át, kevesebbet igényelnek a helyiség fűtéséhez. A hőszivattyúk nem jelentenek biztonsági kockázatot, akár tűz, akár gázszivárgás. Mindezek a tényezők megtérülő befektetéssé teszik a hőszivattyúkat. Tovább növelheti az előnyöket, ha energiaforrásként napenergiát használ.

Szóval érdemes hőszivattyút venni?

A legtöbb hőszivattyú-mítosz a költségek, a telepítés, a funkció és a hatékonyság körül forog. Mégis, ezeken a területeken a hőszivattyúk felülmúlják a hagyományos megoldásokat, beleértve a gázkemencéket is. A technológia fejlődése, a hőszivattyúk szélesebb körű elterjedése és a piaci szereplők számának növekedése szintén alacsonyabb kezdeti költségekhez vezetett, amelyek tovább csökkennek. A hőszivattyúk számos lenyűgöző előnnyel is rendelkeznek, többek között:

  • Jelentős energiaköltség megtakarítás
  • Javítja az életminőséget
  • Környezetbarát
  • Sokoldalú és tartós

Döntésének, hogy megvásárolja-e, az Ön igényein kell alapulnia. Ha azonban energiatakarékos és környezetbarát fűtési rendszerre vágyik, a hőszivattyút érdemes megfontolni. Keressen egy hozzáértő hőszivattyú-technikust, aki eligazítja a megfelelő beállítást, és tanácsot ad a házon esetlegesen végrehajtandó egyéb változtatásokról, például a szigetelésről. Ez biztosítja, hogy a legtöbbet hozza ki hőszivattyús egységéből.