+36 30 273 2448 info@magyarangyal.hu

Mennyi áramot fogyaszt a légkondicionáló?

A legtöbb otthonban a klímaberendezés kötelező felszerelés. Nyáron hideg levegőt pumpálnak a ház körül, hogy megfelelő hőmérsékleten tartsák azt. Fontos megérteni, hogy a klímaberendezések mennyi áramot használnak fel, hogy kitaláljuk, mennyit tud költségvetésébe fordítani energiatervére .

Egyes házakban egy légkondicionáló van, de sok kétszintes házban két váltakozó áramú egység van, ami növelheti az áramfogyasztást . A villamosenergia-felhasználás különböző tényezőktől függően változhat. Egy otthoni klímaberendezés óránként átlagosan körülbelül 3000 watt villamos energiát tud felhasználni. Ha egész nap be van kapcsolva, ez napi 72 000 watt áramot jelent! A „csak ventilátor” üzemmódban való futtatása azonban csak körülbelül 750 wattot fogyaszt óránként.

A hordozható klímaberendezések akár 4100 wattot, az ablakos váltóáramú egységek pedig akár 1440 wattot is fogyaszthatnak a nagy modelleknél, 900 wattot a közepeseknél, és 500 wattot a kisebb modelleknél. A klímaberendezések gyártói információkat nyomtatnak a címkére, hogy segítsenek meghatározni, mekkora áramfogyasztásra számíthat. A legtöbb klímaberendezés (szezontól és helytől függően) átlagosan 1600 órát üzemel évente, vagyis 132 órát havonta 1 .

Általánosságban elmondható, hogy egy modern, korszerű, inverteres klíma a (leggyakrabban kiépített 3,5 kW-os névleges teljesítményével) körülbelül 600-1000 watt környékén fogyasztja óránként az áramot. Fontos tudni, hogy , amikor már megtörtént a lehűtés fázisa és a klímánk  kisebb üzembe kapcsol (inverter). Akkor 300-600 watt környékén lesz a folyamatos fogyasztása a hűtés függvényében. Mivel nem 24 órás folyamatos üzemben használjuk a klímát, hanem inkább időszakosan, kb. 5-6 óra időtartamú használattal  nagyjából megsaccolhatjuk a várható fogyasztást.

Hűtés…

Erre ismét nem lehet 100%- os választ adni , hisz nem vagyunk egyformák, mindenki más hőfokban érzi jól magát, nem egyformán szigeteltek a házaink/lakásaink stb. stb. , még lehetne sorolni a sok külső tényezőt. Nagy általánosságban elmondható, hogy egy átlagos  lakás és egy darab működő klíma esetében 6.000-8.000Ft/hó -ra saccolható a várható villanyszámla növekedés. Tapasztalataink és ügyfelek elmondása alapján, mivel egy nyáron vannak intenzívebb napok, hónapok (2-3 hónapot  intenzívebb hűtés) körülbelüli szezonális költség olyan 20-25.000Ft-ra tehető/szezon .

Természetesen nem győzöm hangsúlyozni, hogy a költségeket nagyban befolyásolja a klíma típusa, energetikai besorolása „EER, SEER, COP, SCOP” értéke, a használati szokások, az elvárt hűtési intenzitás, a lakás benapozottsága, szigeteltsége, ablakok helyzete és fekvése.

Fűtés…

Itt a szezonális hatékonyságot a SCOP (szezonális fűtési energiahányados) mutatja meg. Egy átlagos klíma SCOP értéke 4, tehát így az óránkénti maximum fogyasztás fűtési üzemmódban 38 Ft körül alakul. Nem árt azt is figyelembe venni, hogy Magyarországon több fűtésre van szükség, mint hűtésre, ezért fűtési üzemmódban többet fog menni a klíma, ezáltal a fogyasztása is magasabb lesz a hűtési üzemmóddal összevetve. Évente nagyjából 1000 kWh áramot fogyaszt el egy légkondícionáló fűtési üzemmódban, ami éves szinten 38 000 Ft költséget jelent. Ehhez érdemes hozzáfűzni, hogy a többi fűtési mód egytől egyig drágább, arról nem is beszélve, hogy mennyivel környezetszennyezőbbek.

Mi befolyásolja a légkondicionálás költségeit és áramfogyasztását?

Számos tényező növelheti a klímaberendezések költségét és az elhasznált villamos energia mennyiségét. Az egység mérete és a hűtéshez szükséges hely nagysága jelentősen befolyásolja a számokat. Egy 1600 négyzetláb alapterületű, egyetlen egységgel rendelkező ház sokkal kevesebb energiát használ, mint egy 3000 négyzetméteres ház

Egy másik figyelembe veendő tényező az egység energiahatékonysága. Az EER (energiahatékonysági arány) és a SEER (szezonális energiahatékonysági arány) megváltoztathatja a gép működtetésére fordított energiát. A magasabb EER és SEER egységek drámaian kevesebb villamos energiát fogyasztanak, mint az alacsonyabb számmal rendelkező egységek

Mik a légkondicionálás előnyei és hátrányai?

A klímaberendezésnek számos előnye van. A klímaberendezések különösen hatékonyak a nagyobb helyiségek hűtésében és a ház hosszabb ideig tartó hűtésében. Ezenkívül a kiszáradás csökken a légkondicionált környezetben. A légzőszervi problémákkal, például az asztmával küzdő betegek számára előnyös a légkondicionálás, mert az allergének eltávolításával javítja a helyiség levegőminőségét 9 .

Az elektromos áram előállítása, csak a klímaberendezések számára, évente nagyjából 117 millió tonna szén-dioxidot bocsát ki, ami károsítja a környezetet és hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, de a legtöbb ember számára a klímaberendezések használatának költsége jelenti a fő hátrányt. A kezdeti és a folyamatos költségek, különösen a központi légkondicionáló rendszerek esetében, jelentősek lehetnek 10 .

Ezenkívül a légkondicionálók egyes embereknél fokozhatják a bőr kiszáradását, bár másoknak ez segít. Ugyanez vonatkozik a légúti problémákra is; míg egyeseknek segít, másoknak árt, sőt légúti fertőzéseket és allergiát is okozhat, főleg a régebbi gépektől. Ezenkívül a klímaberendezések sok zajt kelthetnek. Végül pedig, ha túl sok időt töltünk légkondicionált épületekben, az hő intoleranciához vezethet.

Milyen alternatívák vannak a légkondicionálással szemben?

A klímaberendezések annyira elterjedtek, hogy a legtöbben nem is gondolnak más lehetőségekre. Az otthoni hűtés egyéb alternatívái közé tartozik a :

  • Légcsatorna nélküli vagy mini split klímaberendezések
  • Ablakegységek vagy hordozható légkondicionálók
  • Párolgási vagy mocsári hűtő
  • Mennyezeti vagy földi ventilátorok
  • Geotermikus fűtés és hűtés (hőszivattyúként ismert)

Ha további kérdésed lenne fordulj hozzánk és segítünk kiválasztani a tökéletes klímát számodra

?+36 30 273 2448

?info@magyarangyal.hu