+36 30 273 2448 info@magyarangyal.hu

Amikor egy fűtési rendszer kialakításában gondolkozunk, sok mindent kell mérlegelnünk ahhoz, hogy meg tudjuk hozni a végleges döntést. H-tarifa , geo-tarifa

A rendelkezésre álló fűtési lehetőségek

Az első dolog, amit meg kell tennie, hogy ellenőrizze, vannak-e lehetséges megoldások. Lehetséges-e például gázfűtés a lakásban? Vagy inkább a kandallót vagy a nyílt lángú kályhát válasszuk elsődleges hőforrásként helyette ? Innentől kezdve az is fontos, hogy ne csak azt gondoljuk át, hogy milyen típusú/méretű kazán illik a legjobban, hanem azt is, hogy milyen gyakran kell majd cserélni ezeket a kazánokat – tervez-e valaki úgy, hogy a főzés nagy részét (ha) villannyal fogja végezni, így nem bánja, ha havonta többet kell fizetnie, mint valaki, aki az olajtüzelést részesíti előnyben.

A következő fontos szempont a kémény. Elég költséges egy kéményt csináltatni és azt engedélyeztetni. Szóval a döntésünk meghozatalakor a kémény kérdést nem szabad figyelmen kívül hagyni. Régebben ezt nem vették ilyen szigorúan, de ma már elég sok mindennek meg kell felelni.

Társasházaknál a közös kémény fejlesztése szokott kardinális probléma lenni.

Miután sikerült felmérnünk a lehetőségeket, meg kell vizsgálni mennyibe kerül a kiépítés. Egy vegyes tüzelésű kazán, a radiátorrendszer, annak munkadíja több millióra rúghat.

Miután felmértük a bekerülési költségeket, meg kell vizsgálnunk a fenntartási költségüket. Azaz mennyibe fog kerülni az üzemeltetés.

Itt már egyre jobban körvonalazódni fog, hogy megéri klímával fűteni, hiszen a kialakítás lényegesen olcsóbb, és még ha a fenntartás költségesebb is lenne, olyan sok idő után egyenlítődne ki az ár, hogy addig még nagyon sok minden változik és fejlődik ezen a téren.

Kedvezményes díjak klímával fűtés esetén

Mivel a klímával való fűtés alternatív energiafelhasználásnak minősül így lehetőség van az energia szolgáltatóknál kedvezményes díjakat igényelni. Ezek közül kettőt emelnék ki:

H-tarifa

A legfontosabb szempont, hogy csak a téli hónapokban használható, és október 15. – április 15. között nem működik fűtési célokra. Országos elérhetőségükön 24 órás ügyeletet is nyújtanak a nap bármely szakában, ez biztosítja, hogy mindig rendelkezésre álljanak barátságos emberek, ha szükség van rájuk! Csak ezeken a konkrét időpontokon (október 1. – 31.) kell regisztrálni a telepített gázmérővel, azáltal, hogy mindkét csatlakozást rendbe kell tenni – ez a követelmény a helyi hatóságok engedélyét is megköveteli a telepítés előtt, mivel egyes területeken különleges engedélyeket igényelhetnek attól függően, hogy várhatóan hány felhasználó használja egyszerre az ilyen infrastruktúrát

Geo-tarifa

Egész évben elérhető, tehát a nyári hűtéshez is használható, viszont naponta kétszer 2 órára szünetel az áramszolgáltatás. Csak az Elmű és az Émász területein érhető el. Díjszabása 24 forint / kw. Igazán azoknak remek, akik csak felfűtésre használnák ezt a rendszert azoknak ez a kis időkiesés nem lesz számottevő, és nyáron a hűtés is kedvezőbb áramdíjon tudják megvalósítani.

Gazdaságos klímával fűteni?

Ez azt jelenti, hogy más hagyományos alternatívákkal szemben a H-tarifák kedvezőbb gázcsatlakozást kínálnak számunkra. Természetesen meg kell terveznünk a rendszert, és ruhát kell tennünk a készülékeinkre; azonban ez még mindig olcsóbb, mint egy sugárzó fűtési rendszerrel, amely gyakran nem hatékony az inverteres technológiája miatt . Ezen kívül tisztában kell lenni azzal, hogy az emberek hogyan használják mindkét típust különböző időszakokban a tél folyamán – például ha azt szeretné, hogy az otthonát a szigeteléssel fűtsék, de ne szökjön túlzottan meleg levegő kívülről egy másik helyiségbe, akkor az „inverterek” választása a legjobban működik ebben a helyzetben, mert ezek képesek befogadni azokat az időszakokat, amikor nincs elég áram, amely naponta/hétköznap jön a városházákra vagy a városközpontokba, így mindenki hozzáférhet a nap 24 órájában 7nap

Amennyiben a klímával vagy hőszivattyúval szeretnénk fűteni, hűteni úgy esetlegesen egy solar rendszerrel való kombinálása elgondolkodtató. Ahogy a technika halad előre és ezek a rendszerek egyre megfizethetőbb áron vannak, így egyre gyorsabb a megtérülési idejük. Ahol pedig fűtésre is használják a villamos áram valamilyen formáját még inkább hatásos lehet.

Klímával való fűtéskor egy dolgot nem szabad elfelejteni! Egy klíma nem fogja megoldani a lakás fűtését, pláne ha tagolt a lakás. Ez kicsit olyan, mint a radiátor ott ad le hőt ahol az el van helyezve. Persze érezhető lesz másik szobában is, de az nem lesz számottevő.

Fűtés esetén még jobban kell figyelni a helyes méret kiválasztására, mert alulméretezés fűtés esetén még jobban érezhető és a komfortérzetet nem lesz képes elérni a klíma. Mivel a meleg levegő mozdul el a hideg levegő felé ezért sokkal nehezebb kifűteni egy helységet. Pláne ha az nyitott például egy folyosóra, hűtésnél nem igazán megy el oda a hideg levegő, de fűtésnél sokkal inkább.

A környezettudatos embereket is megnyugtatjuk a klímával, hőszivattyúval való fűtés CO2 kibocsájtása a legjobb.

A Klímák fűtési értékét az europai unio 2013 –ban egyesítette és az A+ os jelzéseket szabályozta. Így könnyen össze lehet hasonlítani.

Az alábbi táblázat segít az eligazodásban:

A klímáknál az SCOP érték mutatja meg a fűtési hatékonyságát. Mit is jelent ez pontosan?

Például egy A+ os készülék, ami SCOP 4,1 értékkel bír, akkor 1kW fogyaszt, míg 4,1 kW teljesítményt tud leadni.  (szemben egy szobai hősugárzóval, ami ha 1kw fogyaszt, akkor pontosan 1kw teljesítményt ad le)

Így már láthatjuk, hogy akár 4x kevesebbet fogyaszt egy A+ os klíma szemben egy elektromos hősugárzónál. Ha mindehhez még hozzátesszük a kedvezményes H-tarifás áramdíjat egy igen kedvező költség mellett tudjuk megoldani a fűtést.

További előnyként tudjuk mondani, hogy minden klíma képes a temperálásra, így ha olyan hétvégi házban van elhelyezve, ahol nem szeretnénk, hogy elfagyjanak a vezetékek a télen, akkor lehet velük temperálni a lakást. Amennyiben wifis a készülék úgy ezt távolról is tudjuk vezérelni, amivel még jobban lehet takarékoskodni, arról nem is beszélve, hogy érkezés előtt fel lehet vele fűteni a nyaralót.

Nézzük a hátrányát is, talán az egyetlen hátránya, hogy mozgatja a levegőt és ezt sokan nem szeretik. A ventilátor zajjal még csak meg lehet barátkozni, de a mozgó levegőt nem mindenki bírja. És arról sem szabad megfelejtkezni, mint ahogy más fűtési rendszereknél sem, hogy minden szobába kell tenni egy beltéri egységet, csak úgy lehet normálisan kifűteni a lakást.